Nachtzicht na SMILE ooglaser

De nieuwste techniek van ooglaser, Relex Smile, zorgt in theorie ook voor een beter nachtzicht in vergelijking met LASIK. Bij SMILE wordt een lensje in het hoornvlies (lenticule genoemd) door de laser uitgesneden en verwijderd. Door dit concept kunnen we bredere zones van het hoornvlies behandelen, wat voor een beter nachtzicht zorgt. De kwaliteit van het nachtzicht na laser wordt onder andere bepaald door de grootte van de pupil tov de grootte van de behandelde zone. 

Deze theorie werd nu ook recent bevestigd in een studie gepubliceerd in de Journal of Cataract and Refractive Surgery in augustus: bij een studiegroep van 50 patienten werd zowel voor lagere als hogere bijziendheid weinig tot geen problemen met nachtzicht opgemerkt.  In de eerste weken na de ingreep merken patienten nog milde imperfecties (halo's, starbusts,...) maar bij de controle na 3 maand waren deze verdwenen. Dit is een patroon wat we vaak opmerken bij SMILE: net na de ingreep is het zicht al vrij goed, maar er treedt nog verdere verbetering op van het zicht de volgende weken, en soms tot de volgende maanden.

834 Hits

Relex Smile ooglaser: Nauwkeuriger én scherper voor hogere bijziendheid

Waarin verschilt Relex Smile ooglaser van FemtoLASIK ooglaser?

lasik ooglaserBij elke vorm van LASIK wordt er eerst een hoornvliesflapje gemaakt. Bij standaard LASIK gebeurt dit nog met een mesje, bij FemtoLASIK is het de femtosecond laser die deze flap met laserprecisie uitsnijdt. Daarna wordt de patiënt verdraaid naar de excimerlaser; daar zal de chirurg het flapje omklappen. Vervolgens zal de excimerlaser door weefsel te "verdampen" de correctie in het hoornvlies inslijpen. Daarna wordt het flapje weer op zijn plaats gelegd zodat het laserwondje volledig bedekt is, en zowel het zicht als het gevoel zeer snel normaliseren. 

 

smile ooglaserBij Relex Smile ooglaser wordt deze correctie helemaal anders uitgevoerd. Dit type ooglaser kan slechts in enkele centra uitgevoerd worden, omdat hiervoor een heel specifieke femtosecond ooglaser nodig is: de Visumax van Zeiss Meditech. Dit toestel kan owv zijn grote precisie een fijn lensje uitsnijden diep in het hoornvlies. Dit lensje ("lentikel" genoemd) heeft ongeveer de vorm van een zeer dunne contactlens. De totale lasertijd om dit lentikel te maken duurt slechts 26 seconden. De laser maakt in die tijd ook een kleine tunnel van 2mm naar dit lentikel. De chirurg zal dan, via deze tunnel, het lensje verwijderen waardoor de vorm van het hoornvlies verandert en het zicht dus scherper wordt. Waar er bij LASIK een grote insnede aanwezig is (een flap van 20mm) gebeurt dit Relex Smile door "keyhole" microchirurgie van 2mm.

Chirurgische voordelen van SMILE ooglaser tov. FemtoLASIK

Het grote voordeel van Relex Smile is dat de laser werkt in een volledig "gesloten omgeving". Doordat de femtosecond laser diep in het hoornvlies werkt, gaan omgevingsfactoren geen invloed hebben op het resultaat. Bij de excimerlaser zien we dat andere temperatuur, vochtigheid, ... in de operatiezaal ook licht andere resultaten zal geven in correctie. Deze zijn beperkt bij lage sterktes, maar bij hoge bijziendheid verklaart dit waarom FemtoLASIK minder nauwkeurig wordt, terwijl de Visumax laser ook bij hogere sterktes even precies blijft werken. De Visumax laser is ook qua ervaring ook een zeer "zachte" laser: bij andere lasers wordt het hoornvlies tijdens de ingreep vlak geduwd, wordt het zicht donker, en kan er een onaangenaam drukgevoel ontstaan doordat de laser de druk in het oog hoog opdrijft. Bij Smile ooglaser is deze druk veel minder, is er geen vervorming en valt het zicht tijdens de ingreep niet weg.

Die verschillen maken de procedure zachter, veiliger en minder pijnlijk; daardoor zijn er verschillende voordelen, vooral bij hogere bijziendheid:

  1. Minder ontstaan van "sferische aberraties": dit zijn zeer fijne afwijkingen die ontstaan bij sommige types ooglaser, omdat het laserpatroon op het perifeer deel van het hoornvlies onjuister wordt. Vooral bij hoge bijziendheid is dit een issue, en dat kan in sommige gevallen verklaren waarom vroeger mensen een achteruitgang merkten van hun nachtzicht
  2. Betere 'biomechanische stabiliteit', een steviger hoornvlies dus. De voorste collageenverzels van het hoornvlies zijn de stevigste, en deze werden bij FemtoLASIK juist doorgesneden om de flap te maken. Doordat Relex Smile ooglaser dieper werkt en zonder grote insnede blijft het oog steviger.
  3. Duidelijk minder droogte. Droogte ontstond indertijd bij FemtoLASIK doordat de oppervlakkige zenuwvezels (die de tranenfilm regelen) door de laser werden doorgesneden. Smile gebeurt in de diepere lagen, en de oppervlakkige zenuwvezels blijven dus onaangetast.
  4. Er wordt geen flap gemaakt, dus kunnen er geen extra problemen ontstaan bij een slag op het oog of andere trauma's. Politieagenten en militairen mogen om die reden geen flap-based procedures zoals FemtoLASIK ondergaan.
  5. Relex Smile is een snellere procedure doordat er minder stappen nodig zijn
  6. De lasercorrectie wordt niet beïnvloedt door omgevingstemperatuur, vochtigheid, ... We zien dat bij FemtoLASIK bij hogere bijzienheid de laser meer tijd nodig heeft, en het juist die omgevingsfactoren zijn die de ingreep dan onnauwkeuriger maken. Bij Smile zijn deze niet van tel, en gaat een correctie van -8 even nauwkeurig uitgevoerd kunnen worden als een -4
3388 Hits

Atropine oogdruppels kunnen mogelijk het ontwikkelen van bijziendheid bij kinderen afremmen

 

Het is niet fijn om altijd een nieuw brilvoorschrift te moeten halen voor uw kind. Helaas is dit vaak het geval, omdat bijziendheid vaker voorkomt dan vroeger,  en meer uitgesproken is.

Maar wat als we die bijziendheid konden afremmen zodat het minder snel toeneemt? Dit zou op een dag wel kunnen volgens een recente studie uitgevoerd in Singapore. Ze hebben ontdekt dat een lichte dosis atropine druppels, medicatie die vooral gebruikt wordt tijdens de behandeling voor een lui oog, ook efficiënt kan zijn voor bijziendheid, ook wel myopie genoemd. Tijdens een 5 jaar durend onderzoek hebben wetenschappers aangetoond dat 0.01% atropine druppels veilig de ontwikkeling van myopie afremt met 50% met zo goed als geen bijwerkingen. “Al sinds lange rijd weten we dat atropine druppels helpen om myopie zwak af te remmen. We kunnen nu echter vaststellen dat dit niet enkel effectief zo is, maar ook nog eens veilig,” zei Dr. Donald T. Tan, RCS, FRCOphth, hoofd onderzoeken en professor oftalmologie in het Singapore Eye Research Institute en het Singapore National Eye Centre. Deze onderzoeken suggereren dat de medicatie het potentieel heeft om een efficiënte behandeling te zijn  tegen de wereldwijde bijziendheid.

“Gecombineerd met andere ontdekkingen/uitvindingen, kan deze behandeling een grote hulp zijn in het voorkomen van serieuze visuele ongemakken door myopie bij kinderen wereldwijd,” zegt Dr. Tan.

De myopie “epidemie”

Bijziendheid is in de laatste decennia dramatisch gestegen en blijft een wereldwijde hoofdoorzaak van visuele afwijking. In de US, is ongeveer 42% van de bevolking myoop , waar er in de Jaren ’70 dit maar 25% was. Bij de ontwikkelde Aziatische landen is dat zelfs tot 80 tot 90%.

De grootste zorg over myopie is echter niet hoeveel mensen er wereldwijd een bril of lenzen nodig hebben om te zien. Mensen met een zware myopie hebben een grotere kans op ernstige complicaties zoals netvliesloslating, macula degeneratie, vroegtijdige cataract en glaucoom.

Veel oogartsen onderzoeken myopie in de hoop dat ze iets vinden om de ontwikkeling van myopie tegen te gaan. 1 van deze methodes is de medicatie atropine. 

Bekend medicijn, nieuw gebruik 

Oogartsen gebruiken al jaren atropine druppels van 1% bij de behandeling van een lui oog, of amblyopie, als alternatief voor de oogplakker. Oogartsen in Azië, waar de myopie epidemie het ergst is, hebben onderzocht of atropine druppels kunnen helpen om de ontwikkeling van myopie tegen te gaan sinds de jaren ’80. Maar sinds het begin van de jaren 2000 werden er geen serieuze onderzoeken gedaan naar de efficiëntie of veiligheid van dit medicijn. Hierdoor hebben verschillende dokters atropine voorgeschreven voor myopie in verschillende concentraties.

Wanneer men dit in hoge concentraties gebruikt, zal de atropine de pupil verwijden gedurende een week, wat lijdt tot ongewilde neveneffecten. Onder andere een wazig zicht voor het lezen en lichtgevoeligheid. 

 “Welk kind wilt er zijn pupillen verwijd zien, met lichtgevoelige ogen en de onmogelijk om te lezen zonder bril voor bijna heel de kindertijd?” zegt David Hunter, M.D., Ph.D., diensthoofd  in Boston Childrens’ Hospital en professor in Harvard Medical School. “Het opwindende over deze laatste studie is dat met een lagere concentratie de neveneffecten zeer minimaal zijn.”

Het meest recente onderzoek evalueerde lage, middelmatige en hoge dosis over een relatief lange periode van 5 jaar. De groep van dr. Tan kwam tot de veronderstelling dat de laagste dosis de minste bijziendheid gaf in de tijdsspanne van 5 jaar. De verwijding van de pupil was minder dan 1 mm, met weinig tot geen gezichtsvermogen verlies voor dichtbij. 

Meer onderzoek nodig 

De precieze methode waarop atropine myopie remt is echter nog onbekend. Experts duiden  dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of de behandeling veilig kan begonnen worden en hoelang de druppels gebruikt moeten worden. Bijkomende onderzoeken over atropine voor myopie ontwikkeling wordt gedaan in Europa en Japan en moet helpen deze antwoorden te vinden. 

“Het is een veelbelovende methode om de ontwikkeling van myopie te vertragen. Het werkt goed in mijn eigen praktijk,” zegt K. David Epley, M.D., een pediatrische oogarts van Seattle en een medische woordvoerder voor the American Academy of Ophthalmology.

Dr. Tan zijn onderzoek is gepresenteerd in november op de jaarlijkse bijeenkomst van American Academy of Ophthalmology, AAO 2015.

3014 Hits

3 generaties ooglaser: welke is de beste?

Ooglaser wordt reeds 20 jaar succesvol toegepast. Anno 2016 beschikken we over 3 generaties van lasertechnieken, elk met hun specifieke doelgroep, zodat we bij iedereen nu de meest optimale kunnen kiezen.   De verschillende eigenschappen met voor & nadelen kan in het schema hieronder zien.

 

1e generatie ooglaser

2e generatie ooglaser: lasik 3e generatie ooglaser: smile
Hoe lang toegepast 20 jaar 10 jaar 2 jaar
Indicatie 0 tot -5; en bij dun hoornvlies 0 tot -6 -4 tot -10
Herstel van het zicht 5 dagen  24 uur 24 uur
Volledige stabilisatie van het zicht 6 weken 4 weken 4 weken
Na de behandeling 3 dagen irritatie, af en toe pijn 24 uur irritatie 24 uur irritatie
Risico op verplaatsen, scheuren of verlies van hoornvliesflap Nee Ja Nee
Droogte van het oog na de behandeling evt tijdelijk 40%, soms blijvend evt tijdelijk
Kans op herbehandeling 3% 6% 1%
Prijs 1.250/oog 1.650/oog 1.950/oog

 

De eerste generatie ooglaser: LASEK

Bij de eerste generatie ooglaser (initieel PRK, en na sterke verbetering “Advanced LASEK” genoemd) zal een excimerlaser rechtsreeks op het hoornvlies laseren. Hierdoor ligt het wondje oppervlakkig, waardoor je enkele dagen hinder ondervindt: er is (lichte) irritatie en het zicht is een paar dagen waziger. Anno 1995 had je bij PRK nog forse pijn, met de huidige techniek is dit nog maar zelden het geval. Na een paar dagen is het oppervlakkig wondje volledig genezen, en zal het zicht snel beter worden.  Deze techniek wordt in een moderne variant nog frequent toegepast, en is zeker aan te raden bij mensen die last hebben van droge ogen, of wanneer het hoornvlies vrij dun is. Deze ooglaser techniek wordt oa. bij airforce piloten als standaard gebruikt, omdat ze én weinig risico’s heeft, én een scherp (zogenaamd ‘wavefront guided’) zicht kan bereikt worden.

LASIK, de tweede generatie ooglaser

Bij de tweede generatie ooglaser (LASIK genoemd, en na verbetering “Femto LASIK”) werd een oplossing gezocht om sneller het scherpe zicht te bereiken. Hierbij wordt eerst een flapje gemaakt van hoornvliesweefsel. Deze flap werd (en wordt, in sommige centra) vroeger met een mesje gemaakt. Tegenwoordig doen we dit met een femtosecond laser: dit laat toe om heel precies en gecontroleerd dit flapje te maken. Dit flapje wordt dan omgeklapt, en onder het flapje zal de excimerlaser (zoals bij PRK en LASEK) een deel van het hoornvlies afvlakken. Het flapje wordt dan weer op zijn plaats gelegd zodat het ‘laserwondje’ bedekt is en dus niet meer moet genezen. Dit resulteert in een quasi maximaal zicht al de eerste dag na de ingreep. Doordat een flapje gemaakt wordt, is bij deze vorm van ooglaser de anatomie van het oog meer verstoord: zenuwen werden doorgesneden (en dit geeft meer droogte), en meer collageenvezels werden geraakt (wat een minder sterk hoornvlies geeft). 

Relex Smile, derde generatie ooglaser

Bij de derde generatie van ooglaser (Relex SMILE genoemd) combineren we de voordelen van beide voorgaande technieken. Deze techniek kan nog maar in enkele centra worden toegepast. Ze combineert  de snelheid van LASIK met de veiligheid (en mindere post-operatieve droogte) van LASEK. Bij SMILE zal de femtosecond laser diep in het hoornvlies een soort van contactlensje (“lentikel genoemd”) aflijnen. Vervolgens zal de chirurg via een heel klein kanaaltje (<3mm) dit lentikel losmaken en uit het hoornvlies trekken, waardoor uiteindelijk het hoornvlies vlakker wordt, en het zicht scherper. Hoe hoger de correctie, hoe dikker dit lentikel en dus hoe makkelijker we dit kunnen verwijderen. Daarom wordt dit best niet bij lagere correcties toegepast. Bij de hoge correcties zien we dat de techniek accurater wordt dan de andere generaties van ooglaser. 

Verschillende ooglaser technieken dus, elk met hun eigen goede mogelijkheden. Een goed oogonderzoek is noodzakelijk om te bepalen wat elk het best (en meest veilig) is.

 

1384 Hits

Hoe werkt Relex Smile?

Smile is de laatste generatie van ooglaserchirurgie. Hier wordt door de femtosecond laser diep in het hoornvlies een laagje weefsel afgelijnd. Daarna wordt dit stukje (lentikel genoemd) via een micro insnede met de pincet verwijderd. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies, waardoor de sterkte van het oog verandert en het zicht dus scherper wordt zonder bril of contactlenzen.

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Diep in het hoornvlies wordt door de femtosecond laser een laagje hoornvliesweefsel afgelijnd. Dit heeft wat de vorm van een contactlensje, en noemen we het lentikel. De laser zal ook een kleine insnede maken naar dit lentikel, zodat dit met een pincet verwijderd kan worden.


 SMILE: wat zijn de voor- en nadelen?   

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

  1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
  2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Er wordt volledig in de diepte gewerkt. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
  3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE worden die grotendeels intact gelaten, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat er bij LASIK een flap gemaakt wordt, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
  4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, ...) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE daardoor accurater is.

SMILE chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels, en er wordt een ooglidklemmetje geplaatst zodat je niet per ongeluk het oog kan dichtknijpen. Daarna zal de femtosecondlaser docken en zal de laser zijn werk doen. Op dit moment zie je een groen knipperlichtje, dat tenmidden van de procedure vaag zal worden, zal wegspringen of verdwijnen. Je blijft gewoon naar dezelfde plaats kijken, de laser zelf duur maar 29 seconden. Daarna gaan we het lentikel in het hoornvlies vrijmaken, en die met een pincet verwijderen. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dag.

SMILE: wat zijn de risico's?

Doordat er geen flap gemaakt wordt van hoornvliesweefsel zijn de risico's kleiner dan bij LASIK. Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 3%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Deze dient dan met LASEK te gebeuren. Er is een (zeer klein) risico op infectie, of op ingroei van epitheelcellen. Dit kan in principe behandeld worden met druppels, of door een spoeling uit te voeren.  Het risico op droogte is duidelijk kleiner dan bij LASIK.

 

×