Relex Smile (small incision lenticule extraction) is de meest geavanceerde ooglasermethode dat al sinds 2010 bestaat. Smile ooglaseren laat de bovenste laag van het hoornvlies (cornea) intact, waardoor er geen flapje gemaakt hoeft te worden, zoals bij de LASIK technologie wel het geval is. Hierdoor wordt het risico op complicaties tot een minimum beperkt.

Hoe werkt Relex Smile?

Bij ooglaseren met de Relex Smile technologie wordt een lenticula (een klein schijfje weefsel) op je oog geplaatst, naast de cornea. Omdat het lenticula slechts 2 mm groot is, moet er een kleine incisie (kleine opening) worden gemaakt. Hierna wordt de kleine insnede verwijderd, waarna je zicht permanent zal worden gecorrigeerd en je geen bril of contactlenzen meer nodig hebt!

relex smile techniek

Waarin verschilt Relex Smile laser van FemtoLASIK laser?

lasik ooglasersmile ooglaser

Wanneer we ogen laseren met LASIK wordt er eerst een hoornvliesflapje gemaakt. Bij standaard LASIK gebeurde dit nog met een mesje, bij FemtoLASIK is het de femtosecond laser die deze flap met laserprecisie uitsnijdt. Daarna wordt de patiënt verdraaid naar de excimer laser; daar zal de chirurg het flapje omklappen. Vervolgens zal de excimerlaser door weefsel te “verdampen” de correctie in de cornea inslijpen. Daarna wordt het flapje weer op zijn plaats gelegd zodat het laserwondje volledig bedekt is, en het zicht stabiel wordt.

Bij Relex Smile laser wordt deze correctie bij patiënten helemaal anders uitgevoerd. Dit type laserbehandeling kan slechts in enkele centra uitgevoerd worden, omdat hiervoor een heel specifieke femtosecond laser nodig is: de Visumax van Zeiss Meditech. Deze lens (“lentikel” genoemd) heeft ongeveer de vorm van een zeer dunne contactlens. De totale lasertijd om de lens te maken duurt slechts een halve minuut. De laser maakt in die tijd ook een klein tunneltje van 2mm naar dit lentikel.

De chirurg zal dan, via deze tunnel, het lensje verwijderen waardoor de vorm van het intacte hoornvlies verandert en je een scherp zicht krijgt. Waar er bij LASIK een grote incisie aanwezig is (een flap van 20mm) gebeurt dit Relex Smile door “keyhole” microchirurgie van 2mm.

Chirurgische voordelen van SMILE laser tov. FemtoLASIK

Omgevingsfactoren hebben geen invloed op het resultaat

Het grote voordeel van de Relex Smile techniek is dat het werkt in een volledig “gesloten omgeving”. Doordat de femtosecond laser diep in de cornea werkt, gaan externe factoren geen invloed hebben op het resultaat van je ogen. Bij ooglaseren met een excimerlaser zien we dat een andere temperatuur, vochtigheid, … in de operatiezaal ook licht andere resultaten zal geven in correctie. Deze zijn beperkt bij lage sterktes, maar bij hogere sterktes verklaart dit waarom FemtoLASIK minder nauwkeurig is.

ogen laten laseren

Zachter, veiliger en minder pijnlijk

De Visumax is qua ervaring ook een zeer “zachte” ooglaser behandeling: andere laserbehandelmethoden duwen het hoornvlies tijdens de ingreep vlak. Hierdoor wordt het zicht donker. Er kan dan een onaangenaam schurend gevoel ontstaan doordat de ooglaser de druk in het oog hoog opdrijft. Bij small incision lenticule extraction ooglaseren is deze druk veel minder, is er geen vervorming en valt het gezichtsveld tijdens de ingreep niet weg. Die verschillen maken de procedure zachter, veiliger en zorgen voor minder pijn.

ogen laseren

Minder afwijkingen

Er ontstaan bij de Smile methode minder “sferische aberraties”. Dit zijn zeer fijne afwijkingen die ontstaan bij sommige types ooglaserbehandelingen, omdat het laserpatroon op het perifeer deel van het hoornvlies onjuister wordt. Vooral bij ogen met hoge bijziendheid is dit een issue. Dat kan in sommige gevallen verklaren waarom patiënten vroeger een achteruitgang merkten van hun nachtzicht.

Steviger hoornvlies

Betere ‘biomechanische stabiliteit’, een steviger hoornvlies dus. De voorste collageenverzels van de cornea zijn de stevigste, en deze werden bij FemtoLASIK juist doorgesneden om de flap te maken. Relex Smile is een minimaal invasieve methode. Doordat Relex Smile dieper werkt en met een kleine incisie blijft het oog steviger.

Minder kans op droge ogen

Bij de Relex Smile ooglaserbehandeling is er duidelijk minder kans op droge ogen. Droge ogen ontstond indertijd bij LASIK doordat het de oppervlakkige laag (die de tranenfilm regelen) doorsneed. De Smile techniek gebeurt in de diepere lagen, en de oppervlakkige zenuwvezels blijven dus onaangetast.

Geen flap gemaakt

Bij de Smile methode, de meest geavanceerde ooglasermethode, maken we geen flap in het hoornvlies. Daardoor kunnen er geen extra complicaties zoals infecties bij de patiënt ontstaan bij een slag op het oog.

Snelle ingreep

De Relex Smile komt in een snellere procedure doordat er minder stappen nodig zijn. De Relex Smile toepassen duurt ongeveer 5 minuten per oog. We zien dat bij FemtoLASIK dat bij hogere sterktes het meer tijd nodig heeft. Een langere ooglaserbehandeling zorgt voor meer impact van de omgevingsfactoren en wordt het resultaat minder nauwkeurig. Bij de Smile techniek zijn deze factoren niet van tel, en zal een sterkte van -8 even precies uitgevoerd zijn als een -4.

Na de ingreep: een vlot herstel

De Smile laserbehandeling geeft een snel herstel. De dag zelf is je gezichtsveld wazig. Maar het meeste herstelt zich al de dag nadien. Na 48 uur kan je weer met de auto rijden, aan het werk, sporten en computeren. Arbeidsongeschiktheid is dus beperkt. Verder herstel vindt vooral plaats in de eerste weken daarna. Reken op enkele maanden voor volledig herstel (vooral nachtzicht).

relex smile behandeling

Wat is het resultaat met Relex Smile?

Smile ooglaseren geeft meteen goede resultaten de dag na de operatie. De eerste uren na de ingreep is het zicht ‘herstelt’, maar nog niet perfect.

Patiënten hebben na de chirurgische ingreep last van enigere irritatie. Het regelmatig innemen van oogdruppels is belangrijk in de eerste dagen nadat je je ogen hebt laten laseren. Het hoornvlies heeft ongeveer een maand nodig om volledig te genezen na de Smile ooglaserbehandeling.

Verwacht na je Smile behandeling een zicht dat vergelijkbaar is met dat van zachte contactlenzen. Zelfs als je een minimale afwijking hebt overgehouden, zal je afstanden met je ogen duidelijker zien en minder scheelzien.

Een blijvend resultaat

De Relex Smile methode heeft een blijvend resultaat met weinig complicaties. Studies waarbij duizenden patiënten werden opgevolgd tonen dit aan. Jouw zicht kan wazig zijn aan de randen van je gezichtsvermogen wanneer je de zestig bent gepasseerd, maar dit zal niet het directe gevolg zijn van de ooglaserbehandeling.