Volgende bussen stoppen recht voor de deur (bushalte: concertgebouw):

Lijn 1 t Zand Ver-Assebroek Lijn 27 t Zand Loppem 

Lijn 2 t Zand AZ St Lucas-Assebroek (Peerdeke) Lijn 31 t Zand Wenduine - De Haan 

Lijn 3 t Zand Sint Pieters Lijn 33 t Zand Blankenberge 

Lijn 4 t Zand Sint Jozef - Koolkerke Lijn 35 t Zand Oostende Houtave 

Lijn 5 t Zand Sint Andries (Hermitage) Lijn 41 t Zand Knokke 

Lijn 6 t Zand Sint Kruis Lijn 42 t Zand Breskens 

Lijn 7 t Zand Sint Michiels (Kloosterhof) Lijn 43 t Zand Damme Oostkerke 

Lijn 9 t Zand Kristus Koning - Gevangenis ) Lijn 47 t Zand Zeebrugge 

Lijn 10 t Zand Assebroek BLOSO Sint Kruis Kerk Lijn 52 t Zand Gistel - Oostende 

Lijn 11 t Zand Assebroek Peerdeke - Sint Kruis Mariawende Lijn 53 t Zand Jabbeke 

Lijn 12 t Zand Bargeplein Katelijneparking Lijn 54 t Zand Oostende Oudenburg 

Lijn 13 t Zand AZ St Jan Lijn 55 t Zand Leke 

Lijn 14 t Zand Sint-Jozef Lijn 58 t Zand Eeklo - Gent 

Lijn 15 t Zand Sint Andries (De Prange) Lijn 62 t Zand Moerkerke - Middelburg 

Lijn 16 t Zand Sint Kruis (Dampoortkwartier) Lijn 63 t Zand Beernem - Knesselare (Ursel ) 

Lijn 17 t Zand Sint Michiels (Boudewijnpark ) Lijn 74 t Zand Torhout - Lichtervelde -Roeselare 

Lijn 20 t Zand Oostkamp Lijn 72 t Zand Loppem - Zedelgem 

Lijn 21 t Zand Zwevezele - Tielt 

Lijn 23 t Zand Waggelwater - Blauwe Toren

Lijn 25 t Zand Sint-Michiels (Driehoek) - Sint Andries (Olympia) 

 

Dr Steven Renier
Specialisaties
Curriculum
 • Cataractchirurgie Scherp zien zonder bril LASIK/LASEK Algemene oogheelkunde

    

   

 • Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Donec ullamcorper nulla non metus au abitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.


  Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

×

Hoe werkt Relex Smile?

Smile is de laatste generatie van ooglaserchirurgie. Hier wordt door de femtosecond laser diep in het hoornvlies een laagje weefsel afgelijnd. Daarna wordt dit stukje (lentikel genoemd) via een micro insnede met de pincet verwijderd. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies, waardoor de sterkte van het oog verandert en het zicht dus scherper wordt zonder bril of contactlenzen.

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Diep in het hoornvlies wordt door de femtosecond laser een laagje hoornvliesweefsel afgelijnd. Dit heeft wat de vorm van een contactlensje, en noemen we het lentikel. De laser zal ook een kleine insnede maken naar dit lentikel, zodat dit met een pincet verwijderd kan worden.


 SMILE: wat zijn de voor- en nadelen?   

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

 1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
 2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Er wordt volledig in de diepte gewerkt. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
 3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE worden die grotendeels intact gelaten, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat er bij LASIK een flap gemaakt wordt, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
 4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, ...) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE daardoor accurater is.

SMILE chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels, en er wordt een ooglidklemmetje geplaatst zodat je niet per ongeluk het oog kan dichtknijpen. Daarna zal de femtosecondlaser docken en zal de laser zijn werk doen. Op dit moment zie je een groen knipperlichtje, dat tenmidden van de procedure vaag zal worden, zal wegspringen of verdwijnen. Je blijft gewoon naar dezelfde plaats kijken, de laser zelf duur maar 29 seconden. Daarna gaan we het lentikel in het hoornvlies vrijmaken, en die met een pincet verwijderen. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dag.

SMILE: wat zijn de risico's?

Doordat er geen flap gemaakt wordt van hoornvliesweefsel zijn de risico's kleiner dan bij LASIK. Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 3%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Deze dient dan met LASEK te gebeuren. Er is een (zeer klein) risico op infectie, of op ingroei van epitheelcellen. Dit kan in principe behandeld worden met druppels, of door een spoeling uit te voeren.  Het risico op droogte is duidelijk kleiner dan bij LASIK.

 

×