Voor wie?
Hoe werken multifocale implantlenzen?
Resultaten
Tarieven
Ervaringen
 •  

  Wie komt in aanmerking voor zo'n ingreep?

  Veel mensen hebben vanaf 45 jaar zowel een correctie nodig voor veraf & dichtbij, een multifocale bril dus. Vaak is dit een plus-correctie (hyperope correctie), die in aanmerking komt voor een ingreep: het plaatsen van een multifocale implantlens.

   

  Waarom worden we afhankelijk van een leesbril?

  leesbril kwijt raken laseren

  Vanaf de leeftijd van 45 jaar wordt onze eigen ooglens harder, en minder vervormbaar. Rond die lens zit er een spier, die wanneer hij de lens aanspant, ervoor zorgt dat we dichtbij kunnen focussen. Wanneer die lens echter te hard wordt, lukt dat focussen niet meer en wordt het zicht dichtbij wazig. In een tweede instantie kan datzelfde proces ook voor veraf optreden: dan is er niet alleen voor dicht, maar ook voor ver een bril nodig. 

   

  Welke andere oplossingen zijn er hiervoor?

  implantlenzen

  Er bestaan verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zowel een multifocale bril, multifocale contactlenzen als een operatie met multifocale implantaten zijn een oplossing.

   

   

 • Een multifocale implantlens wordt geplaatst in plaats van de huidige ooglens. Puur technisch is deze ingreep net als een cataractingreep: de eigen lens wordt via een kleine insnede (2.2mm) verwijderd, en er wordt een nieuwe kunstlens in de plaats gestoken. De sterkte van deze lens kunnen we zo kiezen zodat het zicht zo scherp mogelijk wordt voor veraf. Het grote verschil met een cataractingreep is dat de lens die we plaatsen ook een leessterkte heeft: ze werkt dus multifocaal.

  Onze implantlenzen die we plaatsen zijn van de laatste generatie: zogenaamde 'extended depth of vision' lenzen.  Dat wil zeggen dat de focuspunten van de implantlens langzaam overvloeien van veraf naar intermediair (PC werk en GSM, tablet) naar dichtbij (lezen). We zorgen er ook voor dat één oog iets meer voor dichtbij focust en één oog iets meer voor veraf. Door deze beide lenzen kan je dus weer scherp zien zowel voor veraf als dichtbij. Reken wel dat in moeilijke leesomstandigheden (kleine druk, weinig licht of lang lezen) er soms nog een leesbril nodig zal zijn. In zeer veel situaties (voldoende licht, normale druk) gaat het lezen vlot zonder bril. 

  multifocale iol werking

  Welke verschillende types zijn er?

  Er zijn verschillende types op de markt, elk met zijn eigen karakteristieken. Initieel werden de bifocale lenzen ontwikkeld: Deze implantlenzen hebben 2 focuspunten: veraf en dichtbij (leesafstand). Het grote nadeel hiervan is dat de tussenafstand verloren gaat, wat tegenwoordig voor PC, GSM en tabletgebruik belangrijk is.  Daarom werden trifocale lenzen ontwikkeld. Deze hebben een extra focuspunt voor tussenafstand, zodat het probleem bij PC gebruik opgelost wordt.  Sinds een paar jaar zijn nu ook de 'Extended depth of vision' lenzen op de markt. Dit is het type dat bij ons meestal geplaatst wordt.  Deze lenzen geven een vloeiende overgang van veraf naar intermediair en naar dichtbij, zodat het zicht als wat natuurlijker ervaren wordt. Extra pluspunt is dat deze lenzen minder last hebben van halo's bij het nachtzicht, wat vroeger soms een probleem was met bifocale of trifocale implantlenzen. 

  Komt iedereen hiervoor in aanmerking?

  Nee. Dit hangt af van verschillende factoren, en voornamelijk van het type correctie: mensen met multifocale bril met een plus correctie zijn de beste kandidaten. Daarnaast wordt een groot aantal parameters nagekeken (netvliesscan, hoornvliesscan, stereozicht, ...) om zo goed mogelijk in te kunnen schatten dat de ingreep vlot kan verlopen.  Ook mensen die beroepshalve 's nachts moeten rijden (taxichauffeurs, politie, ...) en zij die een perfect fijn zicht dichtbij moeten hebben (oa tandartsen) zijn geen goede kandidaten.

  Ben ik hiermee volledig van een bril verlost?

  We zien dat de meeste mensen in normale omstandigheden (voldoende licht, voldoende grote druk) geen leesbril meer nodig hebben. Sowieso zal dit bij weinig licht, of bij kleine druk nog wel eens nodig zijn. Geen enkele operatie kan het zicht teruggeven van een 20-jarige, maar de kwaliteit van zicht (zonder bril) gaat er wel een pak op vooruit.

   

 •  

  Met deze implantlenzen zijn de meeste patiënten voor 90 a 95% van de tijd van hun bril verlost. Enkel in moeilijke situaties (lezen met weinig licht, kleine druk lezen, ...) is er nog een leesbril nodig, maar bij normale dagdagelijkse taken kan dit allemaal vlot zonder bril. Ook in zeer donkere situaties (bvb 's nachts met de auto rijden) kan je kleine halo's of sterretjes rond lichten opmerken. Dit is met ons type van implantlenzen niet storend.

  resultaten multifocale lenzen

  Risico's

  • Er bestaat het risico dat er nadien nog een bijbehandeling moet gebeuren met laser om het zicht verder te verbeteren. Dit risico ligt rond de 3 a 5%.
  • Er is een risico op complicaties tijdens de ingreep, waardoor nadien nog een tweede ingreep moet gebeuren, deze kans is minder dan 0.5%
  • Er is een risico op netvliesloslating, infectie, …   Deze risico’s zijn zeer klein bij zo’n ingreep, maar natuurlijk nooit onbestaand. 

   

  Dergelijke ingrepen voeren we eigenlijk zeer frequent uit (zowel om cataract te verwijderen, als om alleen de bril weg te werken) met goede resultaten.

   

   

   

 •  

   

  • Laatste generatie kunstlenzen
  • Ingreep van 15 minuten per oog
  • Nauwkeurige plaatsing en  centrering van de lens met Verion Image guided system
  • Eventuele nabehandeling inbegrepen
  Multifocale implantlenzen
  View
  Kunstlens die zowel kan focussen voor veraf, tussenafstand als dichtbij
  Zicht veraf: geen bril meer nodig
  Intermediair (PC, GSM): geen bril meer nodig
  Dichtbij: lukt goed zonder bril, alleen in moeilijke omstandigheden (kleine druk, weinig licht) nog leesbril nodig
  2.500 euro per oog
  Monofocale implantlenzen
  View
  Kunstlens die alleen focust voor veraf
  Veraf: geen bril meer nodig
  Tussenafstand: lichte bril nodig
  Dichtbij: sterkere leesbril nodig
  1.900 euro per oog

 • Ervaringen

   

  Al reeds meer dan 5 jaar droeg ik bifocale contactlenzen,maar toen ik bij een controle bij de oogarts vroeg om deze aan te passen , bleek dit niet meer mogelijk daar er cataract vastgesteld werd op beide ogen . Dat was een shock voor mij omdat ik dacht dat dit alleen bij oudere mensen voorkwam ,terwijl ikzelf nu  ook al 65 ben... Het is alsof je door een bedoomd glas kijkt. Dokter Steven Renier gaf me een uitvoerige uitleg , waarom implantlenzen voor mij de enigste oplossing is  en hoe de operatie verloopt, en hoe het erna zal zijn .Ik had volledig vertrouwen in  hem . De vooronderzoeken werden heel professioneel uitgevoerd. Ik kreeg ook de keuze: bifocale lenzen ,die een bril overbodig maken (is wel  prijzig ,mutualiteit komt hier niet in tussen) of de enkelvoudige lens, die enkel uw verzicht corrigeert, dan heb je wel nog een leesbril nodig ( wel tussenkomst van mutualiteit). Daar ik geen bril wil,koos ik voor bifocale implantlenzen. Ik drong aan voor een vlugge oplossing en enkele weken erna mocht ik mij al aanbieden voor operatie na enkele gron dige vooronderzoeken. 

  Dr. Renier gaf uitvoerig en heel rustig uitleg ,antwoordde op alle bekommernissen en vragen en stelt je volledig gerust. Eerst werd het rechter oog geopereerd  en de week erna het linker. De ingreep zelf duurde maar enkele minuten , ik denk een 8-tal .Het oog wordt ingedruppeld voor verdoving .De dokter legt voortdurend uit wat hij doet , je moet enkel stilliggen en zwijgen . En je voelt er niets van ,echt waar! De dag erna moet je je aanbieden voor controle en toen ik tbuis kwam , schrok ik van al het stof in mijn huis , ook ,toen ik in de spiegel keek ,zag ik plots hoeveel  rimpels ik had ..,dat was wel even schrikken ! En dan het indruppelen ,4 keer per dag , blik naar de hemel en mikken maar ....

  Maar de vreugde bij het opstaan , dat je zo helder ziet ,is onbeschrijflijk ! Zelfs bij het ontbijt zie je de fijne kruimeltjes naast je bord .. ik heb nooit last gehad van pijn of schurend geknipper, en ik heb dokter steven Renier gezegd dat hij me heel gelukkig heeft gemaakt .....hij lachte tevreden ..

  BV, De Haan, Multifocale implantlenzen

   

   62 jaar, ik klus graag, ik ben een lezer, .....maar zonder leesbril ben ik VERLOREN. Er ligt eentje op de kast, één in de auto, één op de nachttafel en de badkamer. Mijn ogen doen er pijn van, hij glijdt van mijn neus bij het klussen en dampt aan, dus..... ik probeerde dubbelzicht lenzen uit. Oef geen bril meer dacht ik, maar elke ochtend en elke avond, de lenzen insteken en uitnemen. Een lens die in een ooghoek blijft zitten en ontsteekt, rode ogen. Dus ook geen oplossing voor mij, tot ik enkele maanden geleden in contact kwam met de 'oogkliniek' Brugge.

   

  Na de oogmeting werd ik door dr Renier ingelicht van de werkwijze, voor- en nadelen van de multifocale implantlenzen. De implantlenzen werden op maat gemaakt en één maandje later reden wij naar het lasercentrum Drongen voor de plaatsing ervan.

   

  De implantlenzen werden via de lasertechnologie ingebracht door dr Renier, een korte sessie van ca. 30', die volledig pijnloos was. De eerste nachten moet je een veiligheidsbril dragen en je moet ook een 3tal weken je ogen indruppelen. Maar dat doe je met de glimlach. Na de eerste dag heb je reeds resultaat.

   

  Ik ben vorige week voor de derde keer op nacontrole geweest en alles is tiptop in orde. ik kan zelfs stellen dat mijn echtgenote (59jaar) die argwanend was, vorige week ook haar implantlenzen heeft besteld bij de oogkliniek Brugge. Dit zegt genoeg. Dank je wel dr Renier, ik voel me terug een stuk jonger en heb gisteren op restaurantbezoek de menukaart met veel plezier gelezen, zonder BRIL.

  RV, Sint-Niklaas, Multifocale implantlenzen

   

   

   

Dr Steven Renier
Specialisaties
Curriculum
 • Cataractchirurgie Scherp zien zonder bril LASIK/LASEK Algemene oogheelkunde

    

   

 • Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Donec ullamcorper nulla non metus au abitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.


  Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

×

Hoe werkt Relex Smile?

Smile is de laatste generatie van ooglaserchirurgie. Hier wordt door de femtosecond laser diep in het hoornvlies een laagje weefsel afgelijnd. Daarna wordt dit stukje (lentikel genoemd) via een micro insnede met de pincet verwijderd. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies, waardoor de sterkte van het oog verandert en het zicht dus scherper wordt zonder bril of contactlenzen.

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Diep in het hoornvlies wordt door de femtosecond laser een laagje hoornvliesweefsel afgelijnd. Dit heeft wat de vorm van een contactlensje, en noemen we het lentikel. De laser zal ook een kleine insnede maken naar dit lentikel, zodat dit met een pincet verwijderd kan worden.


 SMILE: wat zijn de voor- en nadelen?   

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

 1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
 2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Er wordt volledig in de diepte gewerkt. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
 3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE worden die grotendeels intact gelaten, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat er bij LASIK een flap gemaakt wordt, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
 4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, ...) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE daardoor accurater is.

SMILE chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels, en er wordt een ooglidklemmetje geplaatst zodat je niet per ongeluk het oog kan dichtknijpen. Daarna zal de femtosecondlaser docken en zal de laser zijn werk doen. Op dit moment zie je een groen knipperlichtje, dat tenmidden van de procedure vaag zal worden, zal wegspringen of verdwijnen. Je blijft gewoon naar dezelfde plaats kijken, de laser zelf duur maar 29 seconden. Daarna gaan we het lentikel in het hoornvlies vrijmaken, en die met een pincet verwijderen. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dag.

SMILE: wat zijn de risico's?

Doordat er geen flap gemaakt wordt van hoornvliesweefsel zijn de risico's kleiner dan bij LASIK. Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 3%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Deze dient dan met LASEK te gebeuren. Er is een (zeer klein) risico op infectie, of op ingroei van epitheelcellen. Dit kan in principe behandeld worden met druppels, of door een spoeling uit te voeren.  Het risico op droogte is duidelijk kleiner dan bij LASIK.

 

×