U kan online een snelle afspraak vastleggen voor een screeningsonderzoek

Voor wie?
Methodes
Hoe gaat dit praktisch?
Tarieven
Veelgestelde vragen
Ervaringen
 • Voor wie?

  Welke correcties kunnen behandeld worden?

  Ogen laseren kan zowel voor bijziendheid als verziendheid. Onze ingrepen doen we in de Laser Vision Clinic in Gent (Drongen), het grootste lasercentrum van Vlaanderen.

  Bijziendheid tot -8

  Dit kan de laser corrigeren door het centrale deel van het hoornvlies vlakker te maken. Ook astigmatisme wordt op deze manier mee behandeld. Wanneer we hier de ogen laseren zal de excimerlaser zal met een precisie van enkele micrometers het oppervlak van het hoornvlies aanpassen naar een betere kromming, om zo scherp mogelijk te zien veraf 

  Verziend tot +3

  Bij verziendheid wordt het centrale deel van het hoornvlies krommer gemaakt. De mogelijkheid om verzienheid te corrigeren is beperkt, omdat bij hogere sterktes teveel optische imperfecties ontstaan. 

   

  Leesbril

  Leesbril

  In sommige gevallen kan ook dit gecorrigeerd worden door de ogen te laseren. 

   

 • Methodes

  Advanced LASEK

  lasek ooglaser

   

  Bij Advanced LASEK wordt een zeer dunne flap gemaakt van het epitheel. Vervolgens wordt er onder de flap gelaserd, en wordt de flap weer op zijn plaats gelegd. Deze zeer dunne flap wordt dan vervangen door nieuwe cellen, waardoor er geen flapproblemen kunnen ontstaan bij deze ooglasertechniek. Gedurende de helingsfase (3 dagen) is er een vermoeid gevoel, en de eerste weken is er nog een lichte tijdelijke waas.  

   

  Femtosecond LASIK

   

   Bij ooglaser dmv Femtosecond LASIK wordt er eerst een flap gemaakt in het hoornvliesweefsel van ongeveer 110 micrometer dikte. Daarna wordt de flap optilt, en wordt er onder de flap gelaserd. Vervolgens wordt het flapje weer op zijn plaats gelegd. Doordat de gelaserde zone bedekt wordt door een hoornvliesflap is het zicht zeer snel terug goed.

  Relex Smile

  Reflex Smile

   

   Relex SMILE  is de meest recente techniek van ooglaser, de zogenaamde derde generatie.  De femtosecond laser zal diep in het hoornvlies een stukje hoornvliesweefsel afzonderen, dat nadien doorheen een micro insnede met een pincet verwijderd wordt. Hierdoor is de gebruikte insnede veel kleiner, en kunnen hogere correcties nauwkeuriger en veiliger worden behandeld.

 • Praktisch

  1. De Quickscan

  Een Quickscan is een kort onderzoek dat al een heel goed idee kan geven of u in aanmerking komt voor ooglaseren (LASEK, LASIK of SMILE). Niet iedereen is een kandidaat voor een dergelijke ingreep, dit hangt af van de dikte van het hoornvlies, de grootte van de pupil en de weg te werken correctie. Bij zo'n quickscan wordt de sterkte van de bril of contactlenzen dan ook gemeten, wordt een 3D scan gemaakt van het hoornvlies (Pentacam) en wordt de pupilgrootte opgemeten in het donker.  Als je zachte contactlenzen draagt kan de scan van het hoornvlies vervormd zijn, deze moet je dus zeker 1 week ononderbroken uitlaten voor de meting.  Bij harde contactlenzen is dit 1 maand.

  Als je nog oude waarden van je bril of contactlenzen hebt neem je deze best mee, dat geeft een goed beeld of je refractie ook stabiel genoeg is.

  Dit geeft al een vrij accuraat beeld of ooglaser mogelijk is of niet.  Dit onderzoek is niet voldoende om al de laser te plannen, daarvoor moet de refractie ook herhaaldelijk gemeten worden.  Als de Quickscan goed is kunnen we in dezelfde tijd al een vooronderzoek doen met alle nodige refractie metingen zodat we mogelijkheden en voor & nadelen van de ingreep kunnen bespreken en zo nodig al plannen.

  2. Het vooronderzoek

  Een vooronderzoek is een uitgebreider onderzoek: hier wordt sowieso ook de Quickscan gedaan met pupilmeting, maar zal ook herhaaldelijk de refractie (bril of contactlenssterktes) opgemeten worden. Dit moet soms ook éénmaal gemeten worden onder pupilverwijdende druppels (cycloplegie) waardoor het zicht waziger wordt, daarna rij je dus best niet met de auto. Zo'n meting geeft een zekerder beeld van de sterkte van de ogen.

  3. Hoe verloopt de ingreep zelf?

  Onze ingrepen doen we in de Laser Vision Clinic in Gent (Drongen), het grootste lasercentrum van Vlaanderen.
  De ingreep verloopt volledig onder topicale verdoving (druppelverdoving), dus je mag eten of drinken voor de ingreep. Als je medicatie neemt dien je deze zoals gewoonlijk verder in te nemen.  Als je nerveus bent voor de ingreep kan je nog om een licht angstwerend middel vragen. Je kan gewoon in casual kledij toekomen, best zo comfortabel mogelijk. De dag van de ingreep mag je geen make-up, gezichtscreme of aftershave aandoen.  Contactlenzen moet je zeker uitlaten de dag van de ingreep, bij voorkeur reeds enkele dagen ervoor.

  Je brengt best een chauffeur mee voor de ingreep, gezien je na de ingreep zelf niet zal mogen rijden. 

  Je komt best op het afgesproken uur aan op het lasercentrum. De verpleegster zal je binnenroepen in het laserlokaal, dan kan je plaatsnemen op het patientenbed van de laser,  en dan zal de verpleegster de pre operatieve druppels indoen.  Dit geeft een licht prikkend gevoel, en verdwijnt al na een vijftal seconden. Daarna zal alles klaargezet worden voor de ingreep zelf. Je zal zien dat de femtosecond laser zichzelf zal testen, en dan gaan we nog een laatste keer de procedure overlopen.  De eerste laser zal hierbij het flapje maken (indien voor LASIK gekozen wordt), dit duurt meestal een 25-tal seconden. Daarbij dien je naar het knipperende groene lichtje te kijken, en zal je zien dat je zicht de laatste vijf seconden wazig wordt doordat de luchtbelletjes van de laser  het centrum van het hoornvlies bereiken. 

  Daarna wordt het bed verdraaid naar de tweede laser. Intussen gaan we alles hiervoor voorbereiden: er wordt een steriel gatdoek rond het oog geplaatst, en het oog wordt ontsmet met een isobetadine oplossing, hiervan voel je eigenlijk niets. Er wordt ook een klemmetje tussen de oogleden geplaatst, dat overtollig vocht afzuigt. Vervolgens zal de eyetracker-functie van de laser geactiveerd worden. Die zal tijdens de LASIK zelf steeds elke minuscule beweging van het oog volgen, en, indien nodig, de laser corrigeren. Daarna wordt het LASIK-flapje opengelegd zodat de tweede laser de correctie in het hoornvlies kan verdampen. Deze laser maakt continu een licht knisperend geluid, en duurt meestal een 30 à 40 tal seconden, afhankelijk van de correctie die ze moet uitvoeren. Je zal hierbij naar een rood lichtje moeten blijven kijken, en de eye tracker zal eventuele ongewilde bewegingen corrigeren.  Op het einde van de ingreep wordt het flapje weer op zijn plaats gelegd, en gaan we de flap nog eens controleren achter een spleetlamp. We gaan je dan een UV-bril opzetten die je zal beschermen tegen teveel licht, tegen wind en stof.

  Je kan dan naar huis gaan, en laat de bril best tot 's avonds op. De flapranden genezen het snelst als je na de ingreep een paar uren slaapt, zodat je oogleden de flap beschermen. In het begin zal je nog een schurend gevoel hebben, maar bij velen is dit tegen de volgende dag alweer verdwenen. De dag na de ingreep kunnen de meesten al zelf met de auto op raadpleging komen, maar hou er rekening mee dat dit voor sommigen nog lastig kan zijn door een schurend gevoel.  De tweede controle zal gebeuren 1 week na de ingreep. Vermijd de eerste weken water of shampoo in de ogen tijdens het douchen, en gebruik in het begin geen make-up of huidcremes om je oog zo zuiver mogelijk te houden. Vermijd met de auto te rijden totdat je zeker bent dat je zicht voldoende is om dit veilig te doen. Vermijd de eerste weken zwemmen, sauna en contactsporten waarbij je oog geraakt kan worden. Vermijd zeker om in de ogen te wrijven, gezien dit de LASIK flap in het begin kan schaden.

 • Tarieven

  De belangrijkse factor die de prijs bepaalt bij het ooglaseren (Advanced LASEK, LASIK of Smile) is de toegepaste techniek en de gebruikte apparatuur. We gebruiken de MEL 90 excimer laser en de Visumax femtosecond laser voor een zo betrouwbaar en veilig mogelijk resultaat. Dankzij deze lasers worden onze behandeling uitgevoerd met:

  • Snelle eyetracking voor correctie van oogbewegingen
  • Geavanceerde laserprofielen voor minder glare 's nachts
  • Wavefront guided behandelingen voor een scherper zicht
  • Rotatie eye tracking voor correctie van astigmatisme
  • Flying spot technologie
  •  
  Femtosecond LASIK
  View
  flap
  gepersonaliseerd (wavefront guided)
  beperkte droogte
  laserzone bedekt door flapje
  2 dagen werkverlet
  2% kans op herbehandeling
  1.650 EUR/oog
  100 euro terugbetaald door mutualiteit owv ingreep in Belgisch lasercentrum
  Advanced LASEK
  View
  no flap
  gepersonaliseerd (wavefront guided)
  minder droogte
  laserzone geneest zonder flap
  6 dagen werkverlet
  2% kans op herbehandeling
  1.250 EUR/oog
  100 euro terugbetaald door mutualiteit owv ingreep in Belgisch lasercentrum
  Femtosecond Smile
  View
  no flap
  zeer brede laserzone voor optimaal nachtzicht
  weinig droogte
  laserzone diep in hoornvlies via micro-incisie
  2 dagen werkverlet
  2% kans op herbehandeling
  1.950 EUR/oog
  100 euro terugbetaald door mutualiteit owv ingreep in Belgisch lasercentrum

 • FAQ

  Zal ik 10/10 zien na een ooglaserbehandeling?

  Het doel van elke refractieve ingreep is de nood aan een correctie (bril of contactlenzen) te verminderen. Niemand kan echter voor 100% garanderen dat je na een dergelijke ingreep een zicht van 10/10 hebt zonder correctie. Als er na de ingreep nog een restcorrectie overblijft kan deze meestal nog worden weggewerkt met een tweede laserbehandeling.

  Wat is de kostprijs van ooglaseren door LASIK, LASEK of Relex Smile? 

  Een overzicht hiervan kan u op het tabblad "tarieven" vinden

  Wat zijn de mogelijke visuele bijwerkingen 's nachts?

  Sommige mensen merken 's nachts na LASIK, LASEK of SMILE halo's of starbusting rond lichtbronnen. Deze effecten verdwijnen meestal tijdens het genezingsproces in de eerste maanden. Soms is dit veroorzaakt door over- of ondercorrectie, of overblijvend astigmatisme en is hiervoor een additionele bijlasering nodig.  Een andere mogelijke oorzaak van dergelijke halo's is de pupilgrootte. 's Nachts wordt bij iedereen de pupil groter om meer licht door te laten, maar door imperfecties van het hoornvlies en de lens wordt het beeld van minder goede kwaliteit. Als de pupil 's nachts dan ook te groot wordt ben je geen goede kandidaat voor deze ingreep.  Daarom wordt ook in het pre operatieve onderzoek de pupilgrootte opgemeten, en indien nodig kan de met ooglaser te behandelen zone worden aangepast om de kwaliteit van het nachtzicht ook zo goed mogelijk te maken. 

  Kan ik droge ogen krijgen na ooglaseren?

  Na een LASIK ingreep heeft iedereen tijdelijk last van droge ogen, wat meestal gewoon kan behandeld worden met kunsttranen.  Dit gevoel van droge ogen verdwijnt meestal in 8 tot 12 weken, in zeldzame gevallen kan het tot 6 maanden duren tot deze droogte volledig weg is.  Daarom raden we aan kunsttranen te gebruiken, tot maanden na de ingreep. Patiënten die reeds op voorhand last hebben van droge ogen zijn geen ideale kandidaten voor een LASIK ingreep, daarom wordt op voorhand de tranenfilm nagekeken.  LASEK en SMILE zijn alternatieve ooglaserbehandelingen die minder droogte veroorzaken.

  Is een ooglaserbehandeling veilig?

  Er zijn aan elke medische ingreep altijd risico's verbonden. Ernstige complicaties bij LASIK, LASEK of SMILE (ooglaseren zonder flapje) zijn echter zeldzaam. De kans op een complicatie die uw zicht vermindert is, volgens verschillende internationale studies, minder dan 1 procent. Hieronder kan je één van de grootste beschikbare studies terugvinden.  Veel van deze risico's kunnen verminderd of geëlimineerd worden door een zorgvuldige patiëntselectie en een goed pre operatief onderzoek met de nieuwste technologie.  Na ooglaseren kan je soms nevenverschijnselen opmerken, zoals droge ogen, halo's en glare. Deze neveneffecten van ooglaseren zijn meestal beperkt en verwijnen vaak na enkele dagen tot weken. Sommige mensen blijven er in beperkte mate last van hebben.  Er is een mogelijk infectierisico (kans van 1/3000), waarbij er een bacterie onder de flap terecht komt. Dit wordt dan behandeld door antibioticadruppels, en, indien nodig, kan de ruimte onder de flap gespoeld worden.  Indien u een forse vermindering van het zicht opmerkt na LASIK dient u snel door een oogarts gecontroleerd te worden om dit uit te sluiten.  Soms kan er een steriele ontsteking onder de flap ontstaan, als reactie op vreemd materiaal onder de flap. Dit kan behandeld worden met cortisone druppels, en ook hier kan indien nodig onder de flap gespoeld worden.  Ook tijdens het maken van de flap kunnen er problemen ontstaan (kans van 0.05%): de flap kan incompleet zijn of een gaatje vertonen. Met de femtosecond laser kunnen we steeds de flap tijdens de ingreep bekijken, als de chirurg een voldoende goede flap niet kan garanderen wordt de flap niet opgetilt, en kan eventueel in een tweede tijd de LASIK via oppervlaktebehandeling gebeuren. Na de ingreep kan er soms een ingroei zijn van epitheelcellen (slechts een beperkte kans gezien de femtosecond laser wordt gebruikt).  Als deze het zicht belemmeren kan de flap opgetilt worden om deze te verwijderen.  De flap kan ook kleine microplooien vertonen, ook dit kan nadien weer gecorrigeerd worden. Voor al deze zeldzame verwikkelingen zal u onderzocht worden de eerste dag en week na de ingreep, zodat we indien nodig snel kunnen ingrijpen.

  LASIK: Refractive surgery in the United States Army, 2000-2003.

  Zal ik zo'n ingreep voelen?

  Voor de ingreep wordt het oog verdoofd met druppelverdoving, en hierna wordt nog eens getest om zeker te zijn dat de ingreep pijnvrij kan gebeuren. Sommige patienten voelen een licht discomfort of drukgevoel tijdens de ingreep. Na LASIK kan je een lichte irritatiegevoel hebben, wat meestal weggaat met kunsttranen of desnoods een lichte pijnstiller.  Indien je een PRK behandeling ondergaat zal je de eerste drie tot vijf dagen pijn voelen, gezien er bij deze techniek geen flap wordt gebruikt.  

  Worden beide ogen tegelijk behandeld?

  Bij de meeste ingrepen worden beide ogen op dezelfde dag gedaan, in sommige gevallen wordt echter gekozen om één oog per keer te doen.

  Hoe lang moet ik hiervoor vrij nemen?

  Meestal kan je de dag na de ingreep je dagdagelijkse activiteiten weer hervatten. Voor PRK en Advanced LASEK (ogen laseren zonder flapje) dien je toch enkele dagen te rekenen eer het oog voldoende genezen is.

  Hoe lang duurt de ingreep?

  Gezien de ingreep meestal aan beide ogen wordt uitgevoerd kan het in totaal een 15 tal minuten duren. Eens je in het laserlokaal bent zal de ingreep zelf nog een 5 tot 7 tal minuten duren.  Reken dat je in totaal een anderhalf uur zal aanwezig zijn in het lasercentrum.

  Mag ik mijn contactlenzen nog indoen tot voor de ingreep?

  Het is belangrijk dat je je contactlenzen voldoende lang uitlaat voor alle onderzoeken en voor de ingreep.  Zowel zachte als harde contactlenzen zorgen voor een vervorming van je hoornvlies, wat de onderzoeken beïnvloedt en de kwaliteit ervan verminderd. Ook voor de laser kan dit de behandeling beïnvloeden. Daarom moet je zachte contactlenzen 2 weken uitlaten voor de ingreep, en harde contactlenzen 1 maand ervoor.

  Kan ik mijn ogen laten laseren als ik zwanger ben?

  Nee, zwangerschap is een duidelijke contra indicatie. Tijdens de zwangerschap kan je correctie (tijdelijk) wat veranderen, wat het opmeten moeilijk maakt, en wordt ook de laseringreep zelf afgeraden.

  Hoe lang blijven de resultaten?

  Een ooglasercorrectie is in principe een blijvende correctie. Eenmaal je 45+ bent, zal je echter langzaam een leesbril nodig hebben, zoals iedereen die geen correctie meer nodig heeft voor veraf. Sommige mensen zijn om deze reden een goede kandidaat voor comfort vision: het dominante oog wordt hierbij scherpgesteld voor veraf, en het niet-dominante oog zal zijn focus meer richten op leesvisus.  

  Als ik niet in aanmerking kom voor ooglaserchirurgie, zijn er dan alternatieven?

  Dan kan een implantlens overwogen worden, een overzicht is hier te vinden

  Als ik kies voor comfort vision, zal ik dan nooit meer een leesbril nodig hebben?

  Niet noodzakelijk. De effecten van presbyopie (de noodzaak tot een leesbril) nemen toe bij het ouder worden, zodat op een bepaald moment een leesbril toch noodzakelijk zal zijn. Het voordeel van comfort vision is dat je op een grotere range van afstanden scherp zal zien, zodat je meer activiteiten zal kunnen uitvoeren zonder een bril. Niet iedereen verdraagt echter deze vorm van ooglaseren, daarom gaan we dit op voorhand testen en je de mogelijkheden tonen.

 • Ervaringen

  Ik heb twee maanden geleden een LASIK ooglaser gehad door Dr Renier in de oogkliniek in Brugge en vond het een zeer positieve ervaring.  Bij de eerste consultatie kreeg ik veel uitleg over mijn mogelijke opties, en werd er ruim de tijd genomen om al mijn vragen te beantwoorden. Omdat ik een hoornvlies had met astigmatisme bleek lasik voor mij de beste optie te zijn. Ik was op voorhand zenuwachtig voor de ingreep, maar dat verdween snel.

  Iedereen in het lasercentrum was heel vriendelijk, en elke stap van de ingreep werd goed uitgelegd zodat ik wist wat er ging gebeuren. Het laseren zelf was eigenlijk heel kort, en alles verliep pijnloos. Af en toe was er een drukkend gevoel, en werd er gespoeld met water. Enkele uren na de ingreep had ik een wat schurend gevoel, ik heb dan maar zoals aangeraden een paar uur geslapen, en nadien was het eignelijk veel beter. De avond zelf kon ik al TV kijken, en sindsdien is mijn zicht prima! Ik zou het zeker iedereen aanraden, super om zo scherp te kunnen zien zonder mijn contactlenzen.

  WD, Gent, FemtoLASIK  Ik ben zelf oogarts (Dr Charlotte Renier) en werd deze week door mijn broer Dr Steven Renier gelaserd (LASIK) aan mijn beide ogen.

  Bril en het ongemak van contactlenzen behoren nu tot het verleden. De behandeling werd duidelijk uitgelegd, ingreep verliep vlot en het eindresultaat is buitengewoon fantastisch. Mijn zicht was de dag erna al scherper dan ik ooit gezien heb met mijn contactlenzen en bril. 

  Dit had ik duidelijk veel eerder moeten doen. 

  Charlotte Renier, FemtoLASIK


  Na een 15tal jaar lenzen en bril te hebben gedragen was ik dit meer dan beu en besloot informatie in te winnen over ooglaseren.  Een quickscan en een vooronderzoek toonden aan dat ik in aanmerking kwam voor de behandeling. Niet lang daarna besliste ik om de lasering te laten uitvoeren. Ongeveer een maand na de onderzoeken kon dit plaatsvinden. De schrik en zenuwen die ik hiervoor had, waren achteraf gezien onnodig.

  De behandeling verliep zonder problemen. Dr. Steven Renier legde voor -en tijdens het laseren elke stap zeer goed uit. De eerste uren had ik een irritant gevoel aan men ogen, alsof er zand in zat. Mijn ogen dichthouden en rusten was de oplossing. 

  De volgende ochtend moest ik op controle komen. Mijn ogen voelden uiteraard nog gevoelig aan, maar ik kon al scherp zien. Na het laseren moest er op 1 van mijn ogen een lens geplaatst worden ter bescherming van een flap. Deze werd weg gehaald tijdens de controle. Een UV-bril en oogdruppels worden na de behandeling meegegeven. Ik heb de druppels nog een paar weken erna om de 2uren blijven gebruiken. Dit gaf me een aangenamer gevoel, vooral omdat ik al altijd iets drogere ogen gehad heb.  Hierna ben ik nog 2 keer op controle geweest en nu bijna 3 maanden later voelen ze helemaal normaal aan.

  Ik zie perfect en heb nergens last van. Heerlijk om geen bril of lenzen meer te moeten dragen. 

  Niet twijfelen, maar doen!

  MS, Brugge, FemtoLASIK

   

  In september had ik een afspraak gemaakt via de website om eens te horen wat de mogelijkheden waren om m’n ogen te laseren. Na de eerste afspraak wist ik al meteen waar ik aan toe was. Ik kwam in aanmerking voor de advanced lasek methode. Ik kreeg een uitgebreide uitleg van Dr. Renier en een folder meer naar huis. Ik heb het een maand of 2 laten bezinken en dan de knoop doorgehakt om het te doen. Na 18 jaar brillen had ik het wel gehad. Begin november nog een controle afspraak gehad en een week later was er al plaats in het lasercentrum in Drongen. Ik was een beetje nerveus, maar werd daar zeer goed ontvangen. Een vriendelijke dame nam nog wat testen van m’n ogen en we waren er klaar voor. Dr. Renier legde de procedure nog eens uit en er werden verdovingsdruppels in m’n oog gedaan. Je krijgt ook iets op je oog zodat je niet gaat knipperen.

  Het gaf totaal geen vervelend gevoel, integendeel je voelt in feite niks. Het enige wat je voelt, is af en toe wat water om te spoelen maar dat is hetzelfde als je onder de douche staat met je ogen open. Kortom de ganse ingreep heeft misschien 20 min geduurd, het laseren op zich maar 20 sec. per oog, het was voorbij voor ik het goed besefte. En dan mag je rechtstaan en zie je plots alles zonder bril …. een vreemd maar super gevoel. Ik kreeg een hippe skibril op om m’n ogen te beschermen tegen uv licht ed, dat heb je wel nodig in het begin. De middag na de ingreep tranen je ogen wel nog veel, dus heb ik een beetje slaap ingehaald.

  Je krijgt ook een info blad mee met wat je moet doen qua druppels in je ogen en nog geen make-up in het begin etc. Mijn ingreep was net voor een weekend, dr. Renier had z’n telefoonnummer meegegeven indien ik last zou hebben tijdens het weekend mocht ik altijd bellen. Ik heb eerlijk gezegd geen last gehad, ik heb het ganse weekend wel nog met m’n zonnebril rondgelopen tot groot jolijt van de rest van het gezin. De maandag ben ik al terug gaan werken. Het zicht was nog niet echt 100% scherp wat in het begin wat ambetant was om naar je computer te kijken, maar elke dag ging het beter. Na de ingreep word je zeer goed opgevolgd, ik heb verschillende controle afspraken gehad bij Dr. Renier. 

  Ik ben zo blij dat ik van die bril af ben en heb spijt dat ik het in feite niet vroeger gedaan heb.

  Ik ben zeer tevreden dat ik bij Dr. Renier en de oogkliniek terecht gekomen ben, ik zou het iedereen aanraden.

  SJ, Zuienkerke, Advanced LASEK

    Na de deskundige uitleg door dr. Renier over de verschillende lasertechnieken bleek de SMILE techniek voor mij de meest geschikte omwille van de sterke correctie die nodig was. Omdat ik ook al last begon te krijgen om dichtbij te lezen, werd me bovendien comfort vision aangeraden. Hierbij wordt het dominante oog volledig gecorrigeerd en het andere oog ondergecorrigeerd, waardoor een leesbril overbodig wordt.

  De ingreep zelf viel zeer goed mee; op geen enkel moment was dit pijnlijk. Ook in de periode na de ingreep heb ik op geen enkel moment pijn gevoeld. Tijdens de ingreep werd bij elke stap uitgelegd wat er stond te gebeuren; dit gaf een kalmerend en geruststellend effect. Een uurtje later stond ik al terug buiten. Het zicht was na de ingreep ietwat troebel, maar de daaropvolgende dag kon ik al zonder problemen met de auto rijden. Enkele dagen later - na het weekend - was ik al terug aan het werk. Zowel het zicht in de verte als het zicht dichtbij was zoals het hoort. De eerste weken had ik wel wat last van droge, branderige ogen, voornamelijk tijdens het werken aan de computer in een omgeving met airconditioning. De oogdruppels boden hierbij wel voldoende soelaas.

  Nu - een vijftal weken na de ingreep - begint alles in zijn definitieve plooi te vallen; het is steeds minder nodig om oogdruppels te gebruiken en het vermoeide gevoel 's avonds is ook al veel minder. Ik ben zeer tevreden dat ik deze ingreep heb laten uitvoeren.

  JD, Brugge, Relex SMILE

    Na veel zelfstudie op het internet en de positieve ervaring van vrienden rond het laseren van ogen neem ik de beslissing om een afspraak te maken met de oogkliniek Brugge om te kijken of ik in aanmerking kom voor de behandeling.  Tijdens de eerste consultatie volgt een diktemeting van het hoornvlies en een eerste oogmeting en een bespreking met de behandelende arts Dr. Steven.   Dr. Steven gaat zeer professioneel te werk. Hij staat open voor alle vragen en heeft een duidelijke uitleg hoe de behandeling zal verlopen.  Na een volgende afspraak voor een 2de oogmeting zit ik een 2 tal weken later samen met mijn partner in de wachtzaal van  het BOLC in Drongen.  Een kleine uurtje  later loop ik al terug buiten zonder bril. De behandeling gaat heel snel. Dr. Steven stelt je tijdens de ingreep op je gemak door stap per stap te vertellen wat hij doet  Het is een lichtspel in je ogen. Het voelt een beetje raar aan maar na enkel seconden is het reeds afgelopen. De volgende dag is het zicht nog niet optimaal, maar na een kort bezoek bij Dr. Steven worden de beschermlenzen verwijderd en een eerste oogmeting na behandeling uitgevoerd. Alles bleek in orde te zijn. De eerste dag heb ik een beetje pijn ervaren, maar alles was dragelijk en de 2de dag na de operatie voel je er bijna niks meer van.

  Conclusie: ik moest de behandeling reeds veel eerder gedaan hebben.  Je ervaart een nieuwe wereld zonder bril. Ik geniet terug van die dingen waarbij het dragen van een bril soms een last kan zijn zoals douchen, zwemmen, een knuffel ... 

  WVD, Ruiselede, FemtoLASIK

   

   

Hoe werkt FemtoLASIK?

LASIK staat voor Laser-Assisted-Stromal-InSitu-Keratomileusis, ofwel het met de laser verdampen van een deel van het hoornvlies om zo een bril of contactlenscorrectie te verminderen of volledig weg te werken. Deze vorm van ooglaseren werd voor het eerst toegepast in 1989 door Dr Pallikaris uit Griekenland, en is sindsdien uitgegroeid tot de meest toegepaste refractieve ingreep, met alleen al in de Verenigde Staten 16 miljoen ingrepen.

Initieel werd de techniek alleen als oppervlaktebehandeling (PRK ofwel ooglaseren zonder flapje) uitgevoerd. Omdat dit een langere recuperatietijd heeft (3 dagen irritatie en tot 7 dagen minder goed zicht) werd een methode ontwikkeld die deze genezing veel korter maakt: LASIK.  Hierbij wordt ook een excimerlaser gebruikt, maar zal de gelaserde zone bedekt worden met een flap hoornvliesweefsel. Doordat deze laserzone bedekt is, zal er veel minder (meestal geen) pijn meer zijn en is het zicht snel goed. 

 

 

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Bij LASIK wordt eerst een flapje gemaakt door de femtosecond laser. Dit flapje wordt opgelift, en de excimerlaser zal dan onder de flap laseren. Dit laseren verdampt wat hoornvliesweefsel, zodat de kromming van het hoornvlies verandert, en ook de correctie van het oog wordt aangepast. Het flapje wordt dan op zijn plaats gelegd, zodat de behandelde zone volledig bedekt is door hoornvliesweefsel.

LASIK: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij LASIK wordt de gelaserde zone bedekt door het flapje van hoornvliesweefsel: hierdoor krijg je zeer snel een goed zicht: veel patienten zien de dag na de behandeling al 10/10, en de last na de ingreep is minimaal. Door de flap kan het oog (meestal tijdelijk) droger zijn, en kunnen zeldzaam microplooitjes ontstaan waarbij het flapje weer glad moet gestreken worden. Deze techniek is niet bij iedereen toepasbaar: bij een dunner hoornvlies, drogere ogen, en grotere pupillen is LASEK een veiligere optie.

LASIK chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Daarna wordt een flap gemaakt door de femtosecond laser, dit duurt ongeveer 25 seconden en is pijnloos. De flap wordt dan omgeklapt. De patient wordt dan onder de excimer laser geplaatst, en deze zal dan de nodige correctie in het hoorvliesweefsel laseren. Tijdens dit laseren dien je naar een fixatielichtje te kijken in de laser. Tijdens de procedure volgt onze laser de beweging van het oog (eyetracking) zodat ook bij minder goede fixatie het laseren op de juiste plaats gebeurt. Daarna wordt het flapje terug op zijn plaats gelegd, en wordt een beschermende contactlens op het oog geplaatst. De procedure duurt in totaal 15 minuten, waarvan het laseren zelf vaak minder dan een minuut in beslag neemt.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste uren. De dag erna zal bij meer dan 90% 10/10 zijn.

LASIK: wat zijn de risico's?

Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 2%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren. Deze herbehandeling kan dan gebeuren opnieuw onder flap (LASIK), of bovenop de bestaande flap (LASEK). Er is door het maken van de flap ook meer risico op een vermindering van het nachtzicht. Er is een kans op ontsteking (1/5000), en een kans dat de ogen nadien droger zijn. Er zijn (zeer zeldzaam) risico's die gerelateerd zijn aan de flap: verschuiving, microplooitjes of epitheelgroei onder de flap; hiervoor kan dan een extra behandeling nodig zijn.

×

Hoe werkt Advanced LASEK?

Ooglaseren met de LASEK techniek is een moderne variant van PRK om myopie (bijziendheid), hyperopie (verziendheid) en astigmatisme te corrigeren. LASEK combineert bepaalde methodes van LASIK en PRK.

Zoals de andere types van refractieve laserchirurgie werkt Advanced LASEK door de vorm van het hoornvlies te veranderen met de excimer laser. Hierdoor wordt het licht weer goed en scherp gefocust op het netvlies, zodat je minder afhankelijk wordt van bril of contactlenzen.

 

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Advanced LASEK combineert elementen van zowel PRK als LASIK: Er wordt wel een flap gemaakt, maar deze is uiterst dun (30 micrometer) en bestaat uit alleen maar de bovenste laag cellen. Na het laseren wordt deze cellaag weer op zijn plaats gelegd zodat de gelaserde zone bedekt is en er minder last is. Daardoor voel je geen pijn, alleen een vermoeid gevoel aan de ogen. De volgende dagen gaat de dunne flap weer vervangen worden door nieuwe cellen. Er wordt tevens Mitomycine C gebruikt om het risico op haze na laser zo klein mogelijk te maken.

 

LASEK: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij deze techniek wordt geen flap gemaakt van hoornvliesweefsel (alleen een dun flapje van epitheelcellen die vervangen wordt). Hierdoor worden veel risico's verminderd die gepaard gaan met een dikke hoornvliesflap: ingroei van epitheelcellen onder de flap, ontwikkelen van ectasie (een te zwak hoornvlies dat gaat uitpuilen), droogte, flapverschuiving... Het voornaamste nadeel is een langere genezingstijd: je hebt een drietal dagen een 'vermoeid' gevoel, en de eerste dagen is het zicht licht wazig.  Het uiteindelijke resultaat is minstens even goed als na LASIK, en het hoornvlies is steviger.

LASEK chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels. Daarna wordt een flap gemaakt van de meest oppervlakkige cellen, door een ring met een verdunde alcoholoplossing op het hoornvlies te plaatsen. Dit verloopt allemaal pijnloos. De flap wordt dan omgeklapt. De patient wordt dan onder de excimer laser geplaatst, en deze zal dan de nodige correctie in het hoorvliesweefsel laseren. Tijdens dit laseren dien je naar een fixatielichtje te kijken in de laser. Tijdens de procedure volgt onze laser de beweging van het oog (eyetracking) zodat ook bij minder goede fixatie het laseren op de juiste plaats gebeurt. Daarna wordt het dunne flapje terug op zijn geplaats gelegd, en wordt een beschermende contactlens op het oog geplaatst. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dagen. De contactlens wordt een vijftal dagen op gelaten, gedurende die tijd gaan de nieuwe oppervlakkige cellen (epitheelcellen) de dunne flap vervangen. Je zal dan lichte fluctuaties van zicht merken, maar het zicht zal voldoende zijn om te functioneren.

LASEK: wat zijn de risico's?

Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 5%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren. Deze herbehandeling houdt dan weinig risico's in gezien weer dezelfde methode kan worden toegepast. Sommigen hebben last van glare of halo's 's nachts, daarom wordt voordien de pupilgrootte opgemeten om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Er is een kans op ontsteking (1/5000), en een kans dat de ogen nadien droger zijn. Doordat er veel minder zenuwvezels worden aangetast dan LASIK, is de kans op droogte duidelijk kleiner. Er is tevens een kans op haze (lichte waas op het hoornvlies), hiervoor wordt tijdens de behandeling medicatie gebruikt om ook hiervoor het risico zoveel mogelijk te beperken.

 

×
Dr Steven Renier
Specialisaties
Curriculum
 • Cataractchirurgie Scherp zien zonder bril LASIK/LASEK Algemene oogheelkunde

    

   

 • Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Donec ullamcorper nulla non metus au abitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.


  Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

×

Hoe werkt Relex Smile?

Smile is de laatste generatie van ooglaserchirurgie. Hier wordt door de femtosecond laser diep in het hoornvlies een laagje weefsel afgelijnd. Daarna wordt dit stukje (lentikel genoemd) via een micro insnede met de pincet verwijderd. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies, waardoor de sterkte van het oog verandert en het zicht dus scherper wordt zonder bril of contactlenzen.

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Diep in het hoornvlies wordt door de femtosecond laser een laagje hoornvliesweefsel afgelijnd. Dit heeft wat de vorm van een contactlensje, en noemen we het lentikel. De laser zal ook een kleine insnede maken naar dit lentikel, zodat dit met een pincet verwijderd kan worden.


 SMILE: wat zijn de voor- en nadelen?   

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

 1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
 2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Er wordt volledig in de diepte gewerkt. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
 3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE worden die grotendeels intact gelaten, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat er bij LASIK een flap gemaakt wordt, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
 4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, ...) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE daardoor accurater is.

SMILE chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels, en er wordt een ooglidklemmetje geplaatst zodat je niet per ongeluk het oog kan dichtknijpen. Daarna zal de femtosecondlaser docken en zal de laser zijn werk doen. Op dit moment zie je een groen knipperlichtje, dat tenmidden van de procedure vaag zal worden, zal wegspringen of verdwijnen. Je blijft gewoon naar dezelfde plaats kijken, de laser zelf duur maar 29 seconden. Daarna gaan we het lentikel in het hoornvlies vrijmaken, en die met een pincet verwijderen. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dag.

SMILE: wat zijn de risico's?

Doordat er geen flap gemaakt wordt van hoornvliesweefsel zijn de risico's kleiner dan bij LASIK. Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 3%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Deze dient dan met LASEK te gebeuren. Er is een (zeer klein) risico op infectie, of op ingroei van epitheelcellen. Dit kan in principe behandeld worden met druppels, of door een spoeling uit te voeren.  Het risico op droogte is duidelijk kleiner dan bij LASIK.

 

×