Specialisatie:    Dr Charlotte Renier

Esthetische ooglidcorrecie
Online afspraak maken
 • WAAROM EEN ESTHETISCHE OOGLIDCORRECTIE?

  Zware, vermoeide, hangende oogleden bepalen onze gelaatsuitdrukking en zo ook de eerste indruk die we bij mensen nalaten. Onze huid heeft een goede portie elasticiteit meegekregen. Jammer genoeg verliezen we die een beetje door de jaren heen. Samen met wat vet die uit de oogkas meer naar voor gaat liggen, vormt de overtollige huid voor een storende plooi boven de ogen.

  Het komt ook bij jongere mensen voor en dan zien we het vaak terug bij familieleden. Het typische verhaal: “Mijn moeder had het ook al erg jong.” Er kan buiten de leeftijd en de aanleg ook een onderliggende aandoening aanwezig zijn die deze zwelling van het ooglid in de hand werkt zoals een slechte schildklierfunctie, een slechte nierfunctie. We zijn als arts altijd hiervoor alert.

  Rimpels horen bij het natuurlijk verouderingsproces, maar door het uitzakken van de oogleden, krijgt een overigens nog jong gezicht een veel oudere en vermoeidere indruk. Een ooglidcorrectie kan hierbij een sterke verbetering geven met behoud van de natuurlijke uitstraling van het gelaat.

  WAAROM ZOU U EEN OOGLIDCORRECTIE LATEN UITVOEREN?

  De klachten die veroorzaakt worden door die afhangende bovenste oogleden, kunnen we onderverdelen in cosmetische, esthetisch enerzijds en functioneel anderzijds. De cosmetische klacht komt als eerste naar voor. Het wordt steeds moeilijker om make-up aan te brengen. Men heeft een vermoeide blik en wordt daar dan ook vaak over aangesproken.

  Naar de avond toe gaan die oogleden nog meer hangen en dan probeert men onbewust met de voorhoofdspieren de oogleden open te houden. Dit geeft niet alleen een extra vermoeiend, zwaar gevoel, maar zorgt eveneens voor extra voorhoofdrimpels. De functionele klacht komt later en gaat dan voornamelijk over een beperking van het bovenste gezichtsveld. Dit kunnen we ook objectiveren aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. Dit onderzoekje neemt enkele minuten in beslag en is noodzakelijk als we een terugbetaling van de behandeling willen.

  WAT IS EEN OOGLIDCORRECTIE?

  Een blepharoplastie of een blepharoplastiek

  Voorbereiding

  De arts kijkt samen met u of u een goede kandidaat bent voor een ooglidcorrectie. Dr Charlotte Renier legt u de ingreep uit met de mogelijke risico’s. Het is belangrijk als patient om goed geïnformeerd te worden over het verloop en het te verwachten resultaat.

  De ingreep

  Eerst worden de insnedelijnen nauwkeurig afgetekend. Dit is belangrijk voor een mooi symmetrisch resultaat. Vervolgens wordt uw gelaat ontsmet en de lokale verdoving wordt door middel van een aantal prikjes in de afgetekende zone toegediend. Een boven ooglidcorrectie:

  Ooglidcorrectie - Ingreep

  Voor het bovenste ooglid wordt een insnede gemaakt in de ooglidplooi. De onderste incisie volgt de ooglidplooi en aan de buitenzijde loopt ze parallel met de kraaipootjes. De positie van de bovenste incisie wordt bepaald door het huidoverschot. Het teveel aan huid en eventueel vet wordt weggenomen. De bloedvaatjes worden precies gecauteriseerd. Daarna wordt de wonde gesloten met één doorlopende hechting en aan de buitenzijde enkele aparte hechtingen.

  Een onderooglidcorrectie

  Onderooglidcorrectie - Ingreep

  Bij een correctie van het onderste ooglid loopt de incisie net onder de wimperlijn waardoor het litteken achteraf minimaal opvalt. Hier wordt er ook gekeken of overtollig vet kan verwijderd worden. De huid wordt naar de buitenzijde getrokken en ingekort. De buitenste ooghoek wordt extra gefixeerd zodat deze op zijn natuurlijke plaats blijft De draadjes worden na 6 dagen op de consultatie verwijderd. Dit doet geen pijn.

  VEELGESTELDE VRAGEN

  Hoe zie ik er de dagen na de operatie uit?

  De eerste uren is licht bloedverlies uit de wonde normaal. De oogleden zullen gezwollen en blauw zijn. Daarom zal de verpleging u tonen hoe u wat ijskoeling kunt aanbrengen en we raden aan om de eerste nacht met het hoofd ietjse hoger te slapen. De draadjes worden verwijderd na 6 dagen.

  Moet ik op iets letten voor de operatie?

  Een week voor de ingreep wordt er best geen oogmak-up meer aangebracht.Bloedverdunnende medicatie (ook aspirine) slechts innemen na overleg met de arts.

  Wat kost een ooglidoperatie?

  Dit wordt met u besproken tijdens een raadpleging. Indien er objectief een duidelijke gezichtsveldbeperking kan aangetoond worden, kan een terugbetaling van de ingreep door uw verzekering gevraagd worden. Meestal wordt het echter als een esthetische ingreep aanzien en is er geen tussenkomst van uw verzekering. De kostprijs hangt dan uiteraard af van de aard van de ingreep (bovenste of onderste ooglidcorrectie) en wordt tijdens een afspraak besproken.

  Hoe kan ik hiervoor een afspraak maken?

  Dit kan u door op deze link te klikken en een afspraak te boeken bij Dr Charlotte Renier

 •  

   

   

   

  Via deze module kan u een afspraak maken bij
  Dr Charlotte Renier, en kan besproken worden
  welke opties er zijn ikv. mogelijke botox-
  behandeling of esthetische chirurgie.

Dr Steven Renier
Specialisaties
Curriculum
 • Cataractchirurgie Scherp zien zonder bril LASIK/LASEK Algemene oogheelkunde

    

   

 • Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Donec ullamcorper nulla non metus au abitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.


  Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

×

Hoe werkt Relex Smile?

Smile is de laatste generatie van ooglaserchirurgie. Hier wordt door de femtosecond laser diep in het hoornvlies een laagje weefsel afgelijnd. Daarna wordt dit stukje (lentikel genoemd) via een micro insnede met de pincet verwijderd. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies, waardoor de sterkte van het oog verandert en het zicht dus scherper wordt zonder bril of contactlenzen.

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Diep in het hoornvlies wordt door de femtosecond laser een laagje hoornvliesweefsel afgelijnd. Dit heeft wat de vorm van een contactlensje, en noemen we het lentikel. De laser zal ook een kleine insnede maken naar dit lentikel, zodat dit met een pincet verwijderd kan worden.


 SMILE: wat zijn de voor- en nadelen?   

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

 1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
 2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Er wordt volledig in de diepte gewerkt. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
 3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE worden die grotendeels intact gelaten, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat er bij LASIK een flap gemaakt wordt, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
 4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, ...) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE daardoor accurater is.

SMILE chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels, en er wordt een ooglidklemmetje geplaatst zodat je niet per ongeluk het oog kan dichtknijpen. Daarna zal de femtosecondlaser docken en zal de laser zijn werk doen. Op dit moment zie je een groen knipperlichtje, dat tenmidden van de procedure vaag zal worden, zal wegspringen of verdwijnen. Je blijft gewoon naar dezelfde plaats kijken, de laser zelf duur maar 29 seconden. Daarna gaan we het lentikel in het hoornvlies vrijmaken, en die met een pincet verwijderen. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dag.

SMILE: wat zijn de risico's?

Doordat er geen flap gemaakt wordt van hoornvliesweefsel zijn de risico's kleiner dan bij LASIK. Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 3%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Deze dient dan met LASEK te gebeuren. Er is een (zeer klein) risico op infectie, of op ingroei van epitheelcellen. Dit kan in principe behandeld worden met druppels, of door een spoeling uit te voeren.  Het risico op droogte is duidelijk kleiner dan bij LASIK.

 

×