steven renier

 

Dr Steven Renier

Dr Steven Renier is gespecialiseerd in refractieve heelkunde (scherp zien zonder bril), en past de nieuwste technieken toe op het gebied van ooglaser correcties (femtoLASIK, Advanced LASEK, Relex Smile) en multifocale lensimplantatie.

 • Hij behaalde het diploma van Cataract & Refractive Surgery aan University of Ulster onder de gerenommeerde professor Moore
 • LASIK course in Moorfield's Eye Hospital in 2009
 • ere-academisch consulent UZ Leuven
 • Member of the European Society of Cataract and Refractive surgeons sinds 2009
 • fellow of the European Board of Ophthalmology sinds 2012
 • Vennoot van het Belgisch Oog Laser Centrum (BOLC) in Drongen, dewelke als één van de eerste centra in België ook de laatste generatie ooglaser (Relex Smile) kan aanbieden

charlotte renier

 

Dr Charlotte Renier

Dr Charlotte Renier studeerde in 2009 af als oogarts aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar zij tevens een jaar wetenschappelijk onderzoek verrichtte naar glaucoom. In 2009 behaalde zij Europese erkenning door de European Board of Ophtalmology in Parijs, waarna ze lid werd van de European Society of Cataract & Refractive Surgery (ESCRS). Van 2011 tot 2014 was Dr Charlotte Renier werkzaam in Nederland als academisch staflid in het Leidens Universitair Medisch Centrum en het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Hier legt zij zich voornamelijk toe op cataract-, glaucoom- en ooglidchirurgie

christine wolfcarius

 

Dr Christine Wolfcarius

Dr Marie-Christine Wolfcarius is sedert 1981 actief als oogarts na een opleiding aan de Katholieke Universiteit Leuven. Naast expertise in medische behandeling van oogziekten, bouwde zij een ruime ervaring op in cataract-chirurgie. Dr. Marie-Christine Wolfcarius, lid van het Belgisch Oftalmologische Gezelschap (BOG), nam mee het initiatief tot de oprichting van Oogartsenpraktijk Centrum Brugge dewelke actief is sedert 2012.

stephanie vandenbroucke

 

Dr Stéphanie Vandenbroucke

Dr. Vandenbroucke is gespecialiseerd in kinderoogheelkunde en strabisme (scheelzien). Zij studeerde af als oogarts in 2014 aan het Universitair Ziekenhuis Leuven. Nadien legde ze zich in

het bijzonder toe op kinderoftalmologie en strabisme. Hiervoor volgde zij gedurende een jaar een fellowship bij Prof. I. Casteels, Prof. C. Cassiman en Dr Dieltiens. Zij is momenteel nog deeltijds actief in het Universitair Ziekenhuis Leuven als kinderoftalmologe en

strabologe. Daarnaast kan u ook bij haar terecht voor algemene raadpleging oogziekten en cataract-operaties.

 

Orthoptiste Liesbeth Zwijsen 

Liesbeth Zwijsen is orthoptiste. Zij is een paramedicus en assisteert Dr Vandenbroucke bij de raadpleging.

Voor volgende zaken kan u bij haar terechtkomen:

- Vooronderzoeken bij kinderraadpleging
- Bijkomende strabologische testen (van toepassing bij scheelzien problematiek)
- Onderzoeken bij lui oog, hoofdpijn, leesklachten, dubbelzien
- Aanpassing van prisma-glazen

Aansluitend aan een raadpleging bij Mevr Zwijsen, komt u steeds bij Dr. Vandenbroucke.

 

 

Dr Steven Renier
Specialisaties
Curriculum
 • Cataractchirurgie Scherp zien zonder bril LASIK/LASEK Algemene oogheelkunde

    

   

 • Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Donec ullamcorper nulla non metus au abitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.


  Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

×

Hoe werkt Relex Smile?

Smile is de laatste generatie van ooglaserchirurgie. Hier wordt door de femtosecond laser diep in het hoornvlies een laagje weefsel afgelijnd. Daarna wordt dit stukje (lentikel genoemd) via een micro insnede met de pincet verwijderd. Hierdoor verandert de kromming van het hoornvlies, waardoor de sterkte van het oog verandert en het zicht dus scherper wordt zonder bril of contactlenzen.

Het fundamentele verschil tussen LASEK, LASIK en SMILE is de plaats waar de laser zijn effect zal hebben

Diep in het hoornvlies wordt door de femtosecond laser een laagje hoornvliesweefsel afgelijnd. Dit heeft wat de vorm van een contactlensje, en noemen we het lentikel. De laser zal ook een kleine insnede maken naar dit lentikel, zodat dit met een pincet verwijderd kan worden.


 SMILE: wat zijn de voor- en nadelen?   

Relex SMILE lost verschillende problemen op die we soms hadden bij de klassieke LASIK chirurgie:

 1. Er is geen echte flap meer aanwezig. Daardoor is het hoornvlies (zoals bij LASEK) steviger, en kan een trauma jaren later in principe geen problemen meer geven
 2. Het hoornvlies blijft meer stevigheid behouden. Er wordt volledig in de diepte gewerkt. De bovenste laag van het hoornvlies is eigenlijk voor stevigheid de belangrijkste. Bij SMILE blijft deze intact, en is het hoornvlies na de ingreep steviger dan bvb. bij LASIK
 3. Er is minder droogte. De zenuwvezels die droogte veroorzaken lopen oppervlakkig. Bij SMILE worden die grotendeels intact gelaten, en zien we dus veel minder droogte ontstaan dan bij LASIK. De moment dat er bij LASIK een flap gemaakt wordt, worden veel zenuwvezels doorgesneden waardoor 30% na de ingreep last heeft van drogere ogen.
 4. SMILE is accurater voor hogere correcties. Studies tonen aan dat SMILE een preciezer resultaat heeft vanaf -6 in vergelijking met LASIK. Dit komt omdat bij SMILE de lasertijd voor een -3 gelijk is aan die van een -6: namelijk exact 29 seconden. De excimerlaser bij LASIK doet daar duidelijk langer over, en tijdens die extra tijd kunnen omgevingsfactoren (vochtigheid, temperatuur, ...) de nauwkeurigheid negatief gaan beïnvloeden.  Voor lagere correcties is dit effect verwaarloosbaar, maar bij hogere correcties zien we dat SMILE daardoor accurater is.

SMILE chirurgie: wat kan je verwachten?

Voor de behandeling: Eerst zal een grondig oogonderzoek gebeuren met hoornvlies scan, pupilmeting en wordt de sterkte van de correcie bepaald. Als je contactlenzen draagt, laat je die best een week voor het onderzoek uit omdat deze de vorm van het hoornvlies kunnen veranderen. 

Tijdens de behandeling: Eerst wordt het oog verdoofd met druppels, en er wordt een ooglidklemmetje geplaatst zodat je niet per ongeluk het oog kan dichtknijpen. Daarna zal de femtosecondlaser docken en zal de laser zijn werk doen. Op dit moment zie je een groen knipperlichtje, dat tenmidden van de procedure vaag zal worden, zal wegspringen of verdwijnen. Je blijft gewoon naar dezelfde plaats kijken, de laser zelf duur maar 29 seconden. Daarna gaan we het lentikel in het hoornvlies vrijmaken, en die met een pincet verwijderen. De procedure duurt in totaal 15 minuten.

Na de behandeling: Na de behandeling kan je direct terug naar huis, maar heb je wel een chauffeur nodig om je te voeren. De meesten voelen een mild discomfort ("vermoeid gevoel") aan de ogen gedurende de eerste dag.

SMILE: wat zijn de risico's?

Doordat er geen flap gemaakt wordt van hoornvliesweefsel zijn de risico's kleiner dan bij LASIK. Het voornaamste risico is dat van over- of ondercorrectie (minder dan 3%). Indien dit storend is kan (in overleg met de chirurg) weer een herbehandeling plaatsvinden om dit te corrigeren.  Deze dient dan met LASEK te gebeuren. Er is een (zeer klein) risico op infectie, of op ingroei van epitheelcellen. Dit kan in principe behandeld worden met druppels, of door een spoeling uit te voeren.  Het risico op droogte is duidelijk kleiner dan bij LASIK.

 

×